Impactvolle technologische trends voor het bedrijfsleven in 2020 en daarna

1 november 2022 |

Categories: Alle, Business operatie

CEO’s in het MKB moeten de vinger aan de pols houden van de belangrijkste trends die het komende jaar en in het nieuwe decennium van invloed gaan zijn op het bedrijfsleven.

Het voelt alsof de toekomst is gearriveerd. Gezichtsherkenning software wordt getest om rijbewijzen te vervangen. Je kunt een ruimtereis boeken. Auto’s rijden zelf.

We zijn aanbeland bij een uniek moment in de geschiedenis waarin krachtige technologieën zoals kunstmatige intelligentie, augmented reality, 3D-printing en robotisering ons leven meer veranderen dan ooit tevoren. Als ondernemer moet je overwegen of en wanneer je deze ontwikkelingen meeneemt in je strategie. En daarnaast is een bestaande technologie, die voordien nog sporadisch ingezet werd, nu ineens de standaard geworden: online werken en vergaderen.

Kortom: technologisch gebeurt er veel, vandaar een iets langer artikel, om de belangrijkste trends samen te vatten

1. Online werken niet in plaats van, maar naast fysiek op kantoor werken

Het hoeft geen betoog dat thuis werken en online vergaderen via Microsoft Teams, Zoom of een ander tools op dit moment geen toekomstvisie meer is. COVID-19 heeft ervoor gezorgd dat deze technologieën binnen enkele weken standaard onderdeel zijn geworden van de wijze waarop wij samenwerken en hoe we met klanten en leveranciers communiceren. Maar ook in de privésfeer is digitaal video-vergaderen doorgedrongen om contact te houden met onze (groot-)ouders en andere kwetsbare groepen. Deze vorm van communicatie zal ook zeker blijven, maar het zal de fysieke meetings niet verdrijven.

De menselijke behoefte aan het kunnen gebruiken van alle zintuigen in onze communicatie (dus ook proeven, voelen en ruiken, naast horen en zien) zorgt ervoor dat na de corona crisis mensen opnieuw bij elkaar zullen komen om zaken tot stand te brengen. Dat dit gebeurt volgens nieuwe richtlijnen, is bijna vanzelfsprekend, gezien het feit dat in de toekomst vergelijkbare virus uitbraken verwacht mogen worden, die speciale richtlijnen noodzakelijk maken. (Sinds het begin van de 21e eeuw zijn er wereldwijd al minimaal 5 serieuze virusuitbraken geweest). Het is dus zinvol te kijken als eindbeslisser hoe je beide communicatiekanalen naast elkaar gaat gebruiken en welke tool je waarvoor inzet.

2. Cybersecurity, privacy en protectie

Cybersecurity is door COVID-19 even naar de achtergrond gedrukt, maar is zeker niet weg. Het blijft de grootste externe bedreiging voor Chief Executives wereldwijd. De komst van 5G, Internet of Things (IoT) en Artificiële Intelligentie maken dit probleem alleen maar groter. Alleen al in de USA worden de kosten geschat op 6 biljoen dollar. Ook in Nederland wijst de Cyber Security Raad[1] regelmatig op het grote belang van cybersecurity.

Preventieve maatregelen zijn kostbaar, maar noodzakelijk gezien ook de recente hack bij de Universiteit van Maastricht. Two-factor-authentication (2FA) wordt ook in het MKB steeds meer de norm. De helft van de cyberattacks vinden plaats tegen het MKB terwijl deze sector maar 13 procent van de totale uitgaven aan cybersecurity voor haar rekening neemt. Veel kan gewonnen worden door het bewustzijn van medewerkers te vergroten middels training.

De General Data Protection Regulation (GDPR) van de Europese Unie heeft ertoe geleid dat de privacy van mensen beter is beschermd en de verwachting is dat de rest van de wereld zal volgen. Met name rondom de zogenaamde “crypto-currencies” is de privacy nog onvoldoende gewaarborgd.

Lees ook het artikel Hacking met daarin 5 tips om uw bedrijf beter te beschermen.

3. Automatisering en robotisering

We gaan een nieuwe wereld in van automatisering waar het zogenaamde “machine learning” en artificiële intelligentie technologieën samen moeten bestaan met menselijke activiteiten. Zogenaamde digital twins helpen om de data van IoT en andere technologieën beter en sneller te evalueren.

Productiebedrijven gebruiken robotisering, automatisering en wearables om de productiviteit te verhogen, snelheden te verhogen, transportkosten te verlagen en het gebrek aan gekwalificeerd personeel op te vangen.

Automatisering begint ook echt door te breken in de dienstensector. Machines nemen de taken over van mensen in bijvoorbeeld voorraadbeheer. Gebruiksgoederen zoals die bijvoorbeeld worden aangeboden onder AlterEgo (een wearable die “gedachten kan lezen”) komen op de markt. Domino’s, Amazone en Uber doen al testen met pakketbezorging met drones in de USA en eind vorig jaar werd bekend dat in Nederland ANWB en PostNL luchtbezorging van bloed en medicijnen gaan onderzoeken met het Erasmus MC en bloedbank Sanquin.

In september 2019 werden beleggingsportefeuilles in de USA beter gemanaged door AI-technologieën (4,3 biljoen USD) dan door mensen en deden zij meer dan 60% van de handel op Wallstreet. Automatisering zorgt voor lagere kosten en de emotionele component in de handel wordt hiermee uitgesloten. Tegenstanders waarschuwen echter dat er veel ernstigere koersschommelingen kunnen gaan plaatsvinden wanneer de mens zich minder direct met de handelt bemoeit.

4. De cloud en SaaS.

De adaptatie van “software as a service” (SaaS) heft een enorme vlucht genomen de laatste paar jaar en we zijn daarmee in een nieuw tijdperk van werken in de cloud terecht gekomen. Abonnementsystemen zijn alomtegenwoordig van streaming diensten tot boekhoudpakketten. “Alles als een service” wordt aangeprezen door grote partijen als Citrix en daarmee zijn grote systemen op locatie vervangen en kruipen grote aanbieders van cloud-services in de datacenters van bedrijven. Ironisch genoeg zijn bedrijven die niet gebruik maken van de cloud en hun eigen netwerk beheren het meest slachtoffer geworden van hacks. Daarmee lijkt de adoptie van veilige, flexibele en schaalbare clouds onomkeerbaar.

5. Blockchain

Toen internet een begrip werd had het technologieën nodig zoals browsers en e-mail om echt tot volle bloei te komen. Het lijkt erop dat we nu op hetzelfde omslagpunt zitten als het gaat over blockchain.

Terwijl blockchain al regelmatig wordt gebruikt in financiële systemen, komen er nu pas de nodige andere toepassingen aan de orde. Blockchain technologieën gaan fungeren als een ecosysteem voor allerlei soorten transacties. Denk bijvoorbeeld aan voedselvergiftigingen die direct naar de bron herleid kunnen worden en fraudes die veel directer en sneller kunnen worden getraceerd. De beveiliging van de blockchain toepassingen is nog wel een issue, waar oplossingen voor gevonden moeten worden.

6. Onbemande luchtvaartuigen (drones) in de ruimte

Het gebruik van commerciële drones neemt een grote stap voorwaarts. De verwachting is dat er in 2022 in de USA al drie keer zoveel geregistreerde drones zullen zijn als nu. Dit vraagt om “remote piloten”, technici en AI experts. De verwachting is dat er voor elke drone een digitale vingerafdruk moet komen om ze te herkennen. Drones zullen veel gebruikt gaan worden in de agrarische sector en voor beveiliging (bijvoorbeeld van elektriciteitscentrales).

De laatste ontwikkeling zijn drones op zonne-energie. Airbus, Boeing en anderen zijn drones aan het ontwikkelen die maanden in de stratosfeer kunnen vliegen op zonne-energie. Daarnaast zijn er tientallen ontwikkelingsprogramma’s voor ballonen en luchtvaartuigen met een veelvoud aan militaire en commerciële toepassingen. Zorgen over de veiligheid zullen overwonnen worden en daarmee zal het gebruik voor drones als thuisbezorgvehikel ook toenemen.

Ondertussen gaat de “space race” tussen Virgin, Blue Origin, SpaceX en anderen volop door. Virgin Galactic van Richard Branson is net officieel gelanceerd en de eerste echte commerciële ruimtevluchten vinden hoogstwaarschijnlijk plaats voor 2022.

7. Winkels van de toekomst

De belofte van volledig geautomatiseerde winkels is vervuld. Zeven jaar nadat Jeff Bezos zijn ambitieuze plan lanceerde om retail te hervormen, zijn de eerste Amazon Go winkels geopend. Ook Albert Heijn heeft als proef een eerste kassaloze winkel op Schiphol geplaatst. De verwachting is dat het aantal kassaloze winkels fors gaat toenemen de komende jaren.

8. Zelfrijdende voertuigen

In de autowereld worden miljarden geïnvesteerd in elektrische, maar ook in zelfrijdende auto’s. Mede door de belastingherziening van afgelopen 1 januari werden er in Nederland vorig jaar bijna 30.000 Tesla’s model 3 verkocht. Eigenaren van deze auto’s ontvangen om de paar weken software-updates waardoor de zelfrijdende eigenschappen steeds “meer menselijk” worden. Voorstanders van zelfrijdende auto’s benadrukken dat ze (uiteindelijk) veiliger (zullen) zijn omdat computers nooit boos, dronken, moe of afgeleid door hun partner zijn. Tesla is de absolute koploper. Eigenaren van Tesla’s hebben al meer dan 2,5 miljard kilometer op de auto-pilot gereden. Andere automerken, maar ook Google en Uber werken hard aan vergelijkbare auto’s en technieken.

9. Artificial intelligence (AI)

AI zal waarschijnlijk de meest dure technologie in de geschiedenis zijn, en tegelijkertijd enorme voordelen bieden aan diegenen die het zich kunnen veroorloven. Google biedt bedrijven al kantenklare oplossingen aan voor wat betreft Contact Centers, matching van personeel en beheer van documenten. Microsoft biedt onder andere oplossingen in objectherkenning, spraakherkenning en machine vertaling. De komende jaren zal AI zijn intrede doen op de massamarkt. Ook op het gebied van medische technologieën en Point Of Care Technologieën zal AI zijn intrede doen en een enorme impact hebben. De meest praktische vorm van AI zullen we op korte termijn meer gaan zien in self-service robots die klanten kunnen helpen op vele manieren.

10. 5G

Duizend keer sneller internet, heel veel apparaten tegelijkertijd verbonden en veel minder vertraging op de lijn. Dat is de belofte van 5G. Dit jaar worden frequenties geveild (de verwachting is dat dit de staatskas 900 miljoen euro zal opleveren) en op 30 juni moet het eerste deel van het netwerk daadwerkelijk beschikbaar zijn. De verwachting is echter dat 5G pas volledig over twee jaar echt beschikbaar is. Politiek gezien is er veel te doen over de deelname van Huawei aan het 5G netwerk. Met name de USA oefent grote druk uit om niet met Huawei maar met bijvoorbeeld Ericsson in zee te gaan. Wie het ook wordt; als het 5G netwerk eenmaal functioneert zijn de mogelijkheden ongekend.

Tot slot

In dit artikel zijn kort een aantal (inter)nationale technische trends belicht die invloed hebben op het bedrijfsleven in Nederland in 2020 en daarna. Misschien wel meer dan ooit tevoren moeten managementteams van bedrijven technologie integreren in elk besluit en elke oplossing. Hoe kan technologie het traject van onze producten en diensten veranderen? Hoe verandert techniek de klantervaring? Hoe kan het de werkomstandigheden verbeteren?

[1] (www.cybersecurityraad.nl)

Over de auteur:

René Wientjens

Na jarenlang management- en leiderschapsposities te hebben vervuld heeft René in 2017 Vistage Benelux B.V. opgericht. Als Chief Executive Officer is het zijn levensmissie om mensen met elkaar te verbinden, hen betere beslissingen te laten nemen en in actie te laten komen. Mensen omschrijven René als: inspirator, inlevend, pragmatisch, ambitieus met een goede combinatie tussen hard en zacht.

Gerelateerde inzichten & artikelen

Klaar voor succes op een heel nieuw niveau?

Ontdek waarom onze leden vertrouwen op hun peeradviesgroup bij het nemen van belangrijke beslissingen, het onder ogen zien van hun uitdagingen en het verkennen van hun grootste kansen.

Onze aanpak

Meerdere invalshoeken van een betrouwbare groep collega’s en een ervaren executive coach.

Onze programma’s

Speciaal ontwikkeld voor CEO’s, bedrijfseigenaren en eindbeslissers.

Lidmaatschap voordelen

Ontdek hoe Vistage ondernemers helpt om succesvoller te zijn.